Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2016

Mus czekoladowy - czekoladowy, delikatny, puszysty!

Mus czekoladowy. Myślałam nad nim od dłuższego czasu, ale tu nie miałam czasu, tu nie bo trudno zrobić i jeszcze się nie uda. Nastał ten czas, gdzie mam wolne i mogę robić co chce, no i jak inaczej go spędzić jak nie w kuchni? Postanowiłam zrobić właśnie mus czekoladowy, bo kto nie lubi czekolady? :) Mus jest moim zdaniem idealny. Delikatny, puszysty, mocno czekoladowy. Polecam go podawać w malutkich filiżankach, naprawdę nie da się zjeść dużej ilości musu na raz, a zawsze można wziąć dokładkę  :) Mus czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka* 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miskę (metalową lub szklaną) ustawiamy na garnku z gorącą wodą. Uwaga! Miska nie może dotykać wody. Do miski wrzucamy czekoladę i czekamy aż całkowicie się roztopi. Czekoladę ściągamy z nad wody. Dodajemy masło i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Żółtka oddzielamy od białek. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka doda

Faworki - tradycyjnie na karnawał!

Faworki lub chrust. U mnie w domu robi się je tylko w karnawale. Nie są ciężkie do zrobienie, ale są czasochłonne przez to, że trzeba ciasto rozwałkować, pociąć i uformować, ale jeżeli macie jakieś ręce do pomocy wszystko robi się szybciej :) Przepis na te faworki znalazłam w jednej ze starych książek kucharskich już dosyć dawno i do teraz z niego korzystam. Co jest najważniejsze w faworkach to ilość żółtek, w tym przepisie jest ich 6 + 2 całe jajka, jeżeli macie dostęp do swojskich jajek to naprawdę polecam, bo czuć różnicę! :) Faworki 350 g mąki 50 g masła 50 ml śmietany 12% lub 18% 20 ml rumu 2 jajka 6 żółtek szczypta soli 800 g smalcu (4 kostki) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać do miski, posiekać razem z masłem. Dodać jajka, żółtka i śmietanę, wszystko wymieszać, dodać rum i szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, aż do połączenia się składników. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleić, można dodać odrobinę mąki ale nie za dużo.  Ciasto podzielić na mniejsze