Przejdź do głównej zawartości

Lekkie ciasto z masą rabarbarową i bitą śmietaną!

Jako, że sezon rabarbarowy właśnie się rozpoczął, na targach widać go pełno. Piękny, różowo-zielony, nic tylko zabrać do domu i coś z niego upiec :) Uwielbiam tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i posypką, ale czasami potrzebujemy w domu czegoś nowego! Robiłam już kiedyś to ciasto, ale teraz trochę pozmieniałam, tu odjęłam, tam dodałam i wyszło z niego naprawdę coś nowego :) Ciasto wychodzi delikatne, lekkie, wiosenne - rozpływa się w ustach, więc na jednym kawałku się nie skończy :)

Ciasto z masą rabarbarową i bitą śmietaną na biszkopcie

biszkopt 
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub nasiona z połowy laski wanilii
masa rabarbarowa
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • szklanka wody
dodatkowo
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż białka będą gładkie i błyszczące. Następnie dodajemy po jednym żółtku, każde miksując do momentu gdy masa będzie jednolita. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Pamiętajmy, aby nie "zgasić" masy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem (u mnie 40x25 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż będzie złocisty z góry, a po włożeniu i wyciągnięciu patyczka nie zostanie nam na nim surowe ciasto. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zostawiamy go w formie do wystygnięcia. 

Masa rabarbarowa: Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy go do rondelka, wsypujemy cukier i mieszamy. Wlewamy pół szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu, gotujemy do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy rabarbar miksujemy blenderem aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli masa będzie jeszcze zbyt kwaśna, można dodać jeszcze cukru. Skrobię kukurydzianą mieszamy w połowie szklanki zimnej wody, tak aby nie było grudek. Masę rabarbarową podgrzewamy do momentu, aż będzie bulgotać. Wlewamy mieszaninę mąki i energicznie mieszamy. Masa będzie stopniowo gęstnieć, musi być takiej konsystencji, aby łatwo ją było rozprowadzić na biszkopcie, ale też żeby się nie rozlała. Konsystencja powinna przypominać budyń. Jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolejcie więcej wody, jeżeli za rzadka zróbcie jeszcze trochę mieszaniny ze skrobi kukurydzianej. Gotową masę odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

Bitą śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i odstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i oddzielamy papier do pieczenia. Masę rabarbarową wykładamy na biszkopt i rozprowadzamy. Bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy wedle waszych upodobań na ciasto. Uwaga! Masa musi być zimna! 
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce!

Gotowe :) Wydaje się skomplikowane? Uwierzcie mi, wcale tak nie jest :p
Polecam!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!