Przejdź do głównej zawartości

Batony musli - bez masła i cukru!

Batony musli, też macie ten problem, że chcecie je zrobić, ale nie wiecie dokładnie jak wszystkie składniki połączyć, żeby nie dodawać do nich cukru, masła czy innych niekoniecznie zdrowych rzeczy? 
Wraz z pojawieniem się dzisiejszego przepisu, wasz problem będzie rozwiązany :) Inspirowałam się przepisem od Planeta Smaku, ale w sumie wyszedł z tego całkiem nowy przepis, oczywiście jeżeli będziecie robić swoje batony, możecie pozmieniać składniki, proporcje, tak aby były w nich rzeczy które wam smakują.


Batony musli
(na ok. 11 batonów)

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków orkiszowych
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 30 g słonecznika
  • 30 g rodzynek
  • 10 g amarantusa ekspanowanego
  • 120 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie jajka

Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. W małym garnuszku podgrzać lekko miód (nie gotować!!), a następnie dodać olej. Zdjąć z palnika, i do letniej masy wbić jajka i dobrze wymieszać. Masę przelać do miski z sypkimi składnikami i wszystko dobrze ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i dobrze wszystko docisnąć. Ja użyłam dwóch forem, bo batony były by dosyć grube. Przed włożeniem do piekarnika, polecam już od razu pokroić masę na batony, będzie po portu wygodniej je potem pokroić :) Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą koloru :) 
Uwaga! Jeżeli wyciągniecie batony i będą się jeszcze rozpadać, włóżcie je jeszcze na kilka minut do piekarnika :)

No i gotowe, robi się je bardzo prosto i szybko, polecam!!




FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!