Jeżeli obserwujecie mojego instagrama, mogliście ostatnio zobaczyć, że dostałam nową książkę kulinarną. Zakochałam się w niej :) Niestety nie ma wersji polskiej, ale mam nadzieję, że podzielę się z wami kilkoma przepisami (z małymi zmianami :p).
Dzisiaj mam dla was Snickerdoodles, które robi się w USA, ale przepis pochodzi z Europy. Snickerdoodles - ciasteczka, nie powiedziałabym, że takie tradycyjne - kruche, miękkie w środku, nie, te są inne. Trudno mi powiedzieć jakie, ale na pewno dobre! Bardzo aromatyczne, cynamonowe... Idealne do szklanki mleka.
Snickerdoodles
Cukier puder i cynamon wymieszać w miseczce.
Gdy ciasto już się schłodzi, można formować z niego małe kulki, obtoczyć je w cukrze cynamonowym, lekko spłaszczyć i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Tak przygotowane ciastka piec w temp. 180 st. C, przez 10-12 minut.
Po wyciągnięciu z pieca, odstawić do kompletnego wystudzenia.
Gotowe! Robi się je szybko i wychodzi ich dosyć dużo - u mnie ok. 50 sztuk :)
Dzisiaj mam dla was Snickerdoodles, które robi się w USA, ale przepis pochodzi z Europy. Snickerdoodles - ciasteczka, nie powiedziałabym, że takie tradycyjne - kruche, miękkie w środku, nie, te są inne. Trudno mi powiedzieć jakie, ale na pewno dobre! Bardzo aromatyczne, cynamonowe... Idealne do szklanki mleka.
Snickerdoodles
- 200 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich*
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki Cynamonu
Cukier puder i cynamon wymieszać w miseczce.
Gdy ciasto już się schłodzi, można formować z niego małe kulki, obtoczyć je w cukrze cynamonowym, lekko spłaszczyć i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Tak przygotowane ciastka piec w temp. 180 st. C, przez 10-12 minut.
Po wyciągnięciu z pieca, odstawić do kompletnego wystudzenia.
Gotowe! Robi się je szybko i wychodzi ich dosyć dużo - u mnie ok. 50 sztuk :)
Komentarze
Prześlij komentarz