Przejdź do głównej zawartości

"JUST5" - Ciasto ucierane ze śliwkami!

Kolejny przepis z cyklu "JUST5" -> tu dowiecie się o co chodzi :)

Ucierane ciasto ze śliwkami. Jest to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa, mama bardzo często je robiła. Mieliśmy zawsze, do teraz mamy, śliwki w ogrodzie, są one naprawdę dobre. Ich ilość nas przerasta, mamy już ok. 30 słoików kompotów, robimy ciągle ciasta, desery. Już chyba widać koniec na drzewie :p
Jeżeli też macie dużo śliwek, a może po prostu kupujecie w budce z warzywami i owocami, sprawdzone, to zapraszam do upieczenia tego ciasta robi się je szybko, wychodzi nie za słodkie i wilgotne. Śliwki właśnie teraz są najlepsze, powoli się kończą, więc szybko póki jeszcze są!

Ciasto ucierane ze śliwkami
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • ok. 500 g śliwek
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier. Dobrze miksujemy. Dodajemy jajka, każde miksując osobno. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z proszkiem. Dodajemy do masy, mieszamy na średnich obrotach, aż do połączenia się składników. 
Ciasto przekładamy do formy, u mnie 35 x 20 cm, na ciasto dać śliwki, tu możecie puścić wodzę fantazji i poukładać jak chcecie :p
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 30-40 minut. Po 25 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem.

5 składników, 10 minut roboty do piekarnika i tyle, ciasto idealnie sprawdza się gdy spodziewamy się gości lub po prostu potrzebujemy czegoś do popołudniowej kawy!










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!