Kolejny przepis z cyklu "JUST5" -> tu dowiecie się o co chodzi :)
Jeżeli też macie dużo śliwek, a może po prostu kupujecie w budce z warzywami i owocami, sprawdzone, to zapraszam do upieczenia tego ciasta robi się je szybko, wychodzi nie za słodkie i wilgotne. Śliwki właśnie teraz są najlepsze, powoli się kończą, więc szybko póki jeszcze są!
Ciasto ucierane ze śliwkami
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- ok. 500 g śliwek
Ciasto przekładamy do formy, u mnie 35 x 20 cm, na ciasto dać śliwki, tu możecie puścić wodzę fantazji i poukładać jak chcecie :p
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 30-40 minut. Po 25 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem.
5 składników, 10 minut roboty do piekarnika i tyle, ciasto idealnie sprawdza się gdy spodziewamy się gości lub po prostu potrzebujemy czegoś do popołudniowej kawy!
Komentarze
Prześlij komentarz