Muffiny są cudowne! Smakują, nie są za słodkie a do tego zdrowe! Krem, lekki i smaczny!
Marchew, jabłko, jajka, miód, olej i jogurt wymieszać. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać do masy marchewkowej. Na sam koniec dodać orzechy i żurawinę, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek, najlepiej silikonowych, jeżeli takich nie macie nie używajcie papilotek, trudno odchodzą od babeczek. Lepiej jeżeli wysmarujecie metalową formę masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Foremki napełniać do 3/4. Formy włożyć do nagrzanego do 180ºC pieca. Piec przez 20-30 minut. Wyciągnąć i pozostawić do wystudzenia.
Pochwalę się wam jeszcze, a co! Zamówiłam sobie ostatnie 2 tylki do kremów, jedną z nich oczywiście jest 1M Wilton :D Ciesze się z tego zakupu niezmiernie!!!
Coś więcej? Robi się je szybko!
To chyba tyle jeżeli chodzi o babeczki, trzeba ich spróbować, żeby się dowiedzieć : )
W kuchni bardzo eksperymentowałam, bazowałam na tym przepisie -> klik, ale dosyć dużo pozmieniałam :p
Jak je zrobić?
potrzebujecie (na ok. 14 babeczek):
Ciasto:
- 240 g startej na małych oczkach marchwi
- 1 małe jabłko (naprawdę małe), starte na tarce
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 szklankę mąki żytniej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- garść orzechów - u mnie Pekan
- garść suszonej żurawiny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200 g serka twarogowego (a'la Philadelphia )
- miód do smaku
- cynamon
Ser zmiksować razem z miodem i cynamonem. Ja dałam około łyżki miodu i pół łyżeczki cynamonu. Możecie dodać według waszego uznania, w zależności jak bardzo słodki i cynamonowy chcecie krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy - u mnie Wilton 1M, świeżo co kupiona : ) - i udekorować muffiny.
No i gotowe, przepis naprawdę prosty, nie ma w nim nic skomplikowanego!
Zapraszam!
Wygląda wspaniale i pewnie tak też smakuje : ) Przepis postaram się niedługo wypróbować, ale nad dekoracją będę musiała długo ćwiczyć...
OdpowiedzUsuńdekoracja wcale nie jest taka trudna :D wystarczy odpowiednia tylka i to wszystko!
Usuńale piękne!
OdpowiedzUsuńprzepiękna jest ta dekoracja, dzięki niej muffiny musiały smakować podwójnie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńświetne babeczki. pozdrawiam i dziękuje za komentarz na http://cookinggoodlooking.blog.pl/
OdpowiedzUsuń