Jeżeli ciastka, to tylko te!
Jeżeli zdrowo, to tylko tak!
Jeżeli szybko, to tylko one!
Moi domownicy kochają te ciastka, jeżeli mamy w domu składniki to je robimy. Są idealne na drugie śniadanie, na coś do kawy czy herbaty, coś na ząb. Są pyszne i syte!
No to jak zrobić te małe cuda?
potrzebujecie:
Jeżeli zdrowo, to tylko tak!
Jeżeli szybko, to tylko one!
Moi domownicy kochają te ciastka, jeżeli mamy w domu składniki to je robimy. Są idealne na drugie śniadanie, na coś do kawy czy herbaty, coś na ząb. Są pyszne i syte!
No to jak zrobić te małe cuda?
potrzebujecie:
- 3 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne jak i normalne, nie robi to żadnej różnicy )
- 1 szklanka mąki
- 200g miękkiego masła
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru (ja dodaję 1/2 bo wychodzą słodkie)
- opcjonalnie łyżka miodu dla lepszego smaku (wtedy radzę dać 1/2 szklanki cukru)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na puch razem z cukrem, na końcu dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masła – dobrze wymieszać. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości małego orzecha włoskiego – ja zawsze nabieram mała łyżeczką, wtedy wychodzą idealne, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy, nakładamy na blachę wyłożoną papierem.
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy w temp. 180 ºC przez około 15 minut.
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.
Komentarze
Prześlij komentarz